Gaan voor je passie, betekent eerst kiezen

Passie is veelomvattend. Alles kan passie zijn. Passie begint in deze tijd echter ook een beladen woord te worden. Het lijkt alsof iedereen passie moet hebben om mee te tellen.

Toch is passie iets heel tastbaars en iets waarvoor het waard is vol voor te gaan. Zonder passie is ons leven grijs, saai en doelloos. Daarom draag ik deze blog op aan iedereen die zijn of haar passie zoekt. Ga vooral door met zoeken en zorg dat je dit omzet in vinden, ervoor kiezen en ervan genieten.

In mijn serie passie interviews laat mensen aan het woord die van hun passie en dromen werkelijkheid hebben gemaakt. Stuk voor stuk intrigerende verhalen van mensen met een (persoonlijke) missie. Het zijn ook stuk voor stuk verhalen over ondernemende mensen die voor zichzelf en hun gezin nieuwe passende manieren vinden om in hun onderhoud te voorzien. Uniek Omdat passie en dromen persoonlijk en uniek zijn, is iedere weg naar jouw passie uniek.

Er zijn bepaalde aspecten die in ieder interview terugkeren. Voorbeelden zijn herkennen van de eigen passie, het integreren in je leven, kiezen voor je passie en hoe de passie levend te houden.

Jouw passie is uniek. Het moment van het bewust worden dat jouw passie je leven gaat bepalen, jouw leven vorm gaat geven, is ook voor iedereen verschillend. De interviews laten zien dat het vaak een weg is van, min of meer toevallige, gebeurtenissen die aaneengeschakeld jouw pad blijken te zijn. Voor Lenie de Veth was dit een zwaar en intens proces waarin zij, tegen bestaande instituties, haar eigen weg moest gaan om beter te worden. Voor Hugo Schuitemaker was het een combinatie van hobby’s die langzaam tot een droom en passie werden.

Welke passie of droom de jouwe ook is, er is altijd een moment waarop je kiest. Ga je voor je passie en op welke manier ga je ervoor. Vorm je het tot werk waarbij je anderen helpt en er een inkomen uit genereert? Integreer je jouw passie in je bestaande leven met je huidige werk? Neem je een sabatical om aan je passie en droom te werken? Dit stadium wordt gekenmerkt door onzekerheid en aan anderen vertellen wat je gaat doen. Hier wordt passie werken. Hard werken. Dat het hard werken wordt heeft te maken dat het jouw passie is. Het is niet, of hoeft niet, de passie van anderen te zijn. Het maakt jouw uniek. Het maakt jouw passie jouw passie.

 

One Response to “Gaan voor je passie, betekent eerst kiezen”

  1. Maaike van Steenis Says:

    Mooi geschreven Arno! Herkenbaar ook…..

    Liefs, Maaike

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: